Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Αποτελέσματα Γενικής Συνέλευσης ΣΦ Δασολογίας 28/9


Πλαίσια Ψήφισης:

1) ΜΑΣ: 13
2) Πλαίσιο Συντονιστικής Επιτροπής Κατάληψης: 115
3) ΔΑΠ: 81
4) ΛΕΥΚΑ: 6

Σύνολο Παρευρισκόμενων Φοιτητών: 215


Ψηφισμένο Πλαίσιο (Απόφαση Συλλόγου):

ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Σ.Φ.  ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ & Φ.Π. στις 28/9
     Μετά την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου στις 24 Αυγούστου, το φοιτητικό κίνημα αντέδρασε μέσω Γενικών Συνελεύσεων και καταλήψεων σχεδόν σε όλες τις σχολές και με πληθώρα κινητοποιήσεων.
   Η σχολή μας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στις εξελίξεις αυτές. Γι' αυτό και με απόλυτη πλειοψηφία Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Φοιτητών τελούσε υπό κατάληψη μέχρι την περασμένη εβδομάδα.
   Κατά τη διάρκεια της κατάληψης είχαμε το χρόνο να συζητήσουμε για το νέο νόμο και να κινητοποιηθούμε συμμετέχοντας μαζί με όλους τους Συλλόγους Φοιτητών στις πορείες διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο.
Είναι αυτονόητο ότι χρειάζονται αλλαγές στο υπάρχον σύστημα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Αλλαγές όμως που να ενισχύουν το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστημίου!!!
Πτυχίο και εργασία
Με το νέο νόμο διασπώνται τα ενιαία πτυχία σε τρεις κύκλους φοίτησης (bachelor, master, διδακτορικό) ενώ αντίστοιχα καταργεί το πτυχίο και εισάγει το σύστημα απόδοσης πιστωτικών μονάδων και του ατομικού φακέλου προσόντων, απομακρύνοντας τους αποφοίτους από οποιαδήποτε μορφή συλλογικής κατοχύρωσης. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η σχολή μας είχε κατοχυρώσει, με απόφαση της Συγκλήτου τον τίτλο του master για τους πτυχιούχους (το 5ο έτος αντιστοιχούσε στο μεταπτυχιακό). Είναι προφανές ότι αυτή η απόφαση, αντί να εφαρμοστεί, καταργείται με το νέο νόμο.
Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι αποδεσμεύεται πλήρως το «πτυχίο» από τα επαγγελματικά δικαιώματα, μετατρέποντας τα σε απλούς ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών.

Ζητήματα Φοιτητικής Καθημερινότητας
·         Η μη εγγραφή φοιτητή για 2 συνεχόμενα εξάμηνα συνεπάγεται την αυτοδίκαιη διαγραφή του.
·         Μετά την πάροδο ν+2 έτη ο Οργανισμός θα αποφασίσει ή όχι τη διαγραφή του φοιτητή, με ποιους όρους θα συνεχίσει, και για πόσο
·         Στα συγγράμματα περιλαμβάνεται και το ηλεκτρονικό σύγγραμμα πλέον, το οποίο μπορεί να παραδοθεί στη θέση ενός έντυπου.
·         Θεσπίζεται μέγιστος αριθμός των  επαναλήψεων της εξέτασης σε ένα μάθημα
Διοίκηση
   Με το νέο Νόμο-Πλαίσιο η διοίκηση του Πανεπιστημίου θα απαρτίζεται από ένα ολιγαρχικό 15μελές Συμβούλιο Διοίκησης, το οποίο θα λαμβάνει αποφάσεις σχεδόν για όλα τα ζητήματα του ιδρύματος, χωρίς να λογοδοτεί σε κανέναν. Θα αποτελείται από 8 καθηγητές,  6 πανεπιστημιακούς που θα ορίζονται από τους καθηγητές του συμβουλίου κι έναν φοιτητή εκλεγμένο από όλους του φοιτητές του ιδρύματος (προπτυχιακούς + μεταπτυχιακούς + διδάκτορες). Βλέπουμε ότι με αυτόν τον τρόπο η εκπροσώπηση των φοιτητών περιορίζεται στο ελάχιστο και δεν μπορεί να είναι ουσιαστική, κι η έκφραση κι η συμμετοχή του συλλόγου της ακαδημαϊκής κοινότητας εξαντλείται στην έκφραση και τη συμμετοχή μιας μόνο ομάδας, των καθηγητών.
 Αξιολόγηση
Η αξιολόγηση θα γίνεται από την ΑΔΙΠ (τριμελή επιτροπή από εξωτερικούς καθηγητές και ερευνητές της χώρας). Θα λαμβάνεται υπ’ όψιν και η εσωτερική αξιολόγηση από φοιτητές (το κατά πόσον δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε) και δεν θα υφίστανται σημαντικές κυρώσεις στους καθηγητές (όπως μείωση μισθού, αφαίρεση διδασκαλίας κλπ).
Άσυλο
Ο νέος νόμος προβλέπει την οριστική κατάργηση του ασύλου. Έτσι έχουμε μία πρωτόγνωρη προσπάθεια χτυπήματος κάθε φωνής αμφισβήτησης που γεννιέται εντός των πανεπιστημίων, αλλά και συνολικά της ευρύτερης κοινωνίας. Η κατάργηση του ασύλου αποτελεί ευθεία κατάργηση των ελευθεριών και των κεκτημένων των μεγάλων αγώνων που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης και στόχο έχει το τσάκισμα κάθε συλλογικής αγωνιστικής δράσεις ώστε να πειθαρχήσει τους φοιτητές και τους αγώνες τους.

  Για Δύο εβδομάδες η σχολή μας τελούσε υπό κατάληψη. Επιλέξαμε αυτό το μέσο αντίστασης και συλλογικής διεκδίκησης που αν και από ορισμένους θεωρείται «ακραία», η σύγχρονη ιστορία έχει αποδείξει ότι αποτελεί την πιο ισχυρή αφετηρία δραστικών αλλαγών για την ανατροπή της νομοθεσίας. 
Σε αυτόν τον αγώνα δεν είμαστε μόνοι μας!

Ειδικά τώρα που και οι άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης προκυρήσσουν κινητοποιήσεις από την έναρξη της χρονιάς, ήρθε η ώρα του από κοινού αγώνα όλης της εκπαίδευσης! Φοιτητές, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές να βρεθούν όλοι μαζί στην πρώτη γραμμή, κόντρα στη διάλυση της δημόσιας παιδείας. Προσδοκούμε το πανεκπαιδευτικό κίνημα να αποτελέσει την αρχή για μια κινητοποίηση όλης της κοινωνίας ενάντια στην καταστροφή της ζωής μας και την ταπείνωση της αξιοπρεπειάς μας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ!!!
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΑΘΕΙΑ!!!
ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΡΗΣΟΥΝ!!!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ-ΕΛΕΘΕΡΙΑ

Προτείνουμε:
Ø Κατάληψη της σχολής μέχρι την επόμενη Γενική Συνέλευση κι επόμενη Γενική συνέλευση Τετάρτη 5/10 και ώρα 13:00 στο αμφ. Γ.
Ø Ανοιχτή συντονιστική επιτροπή, υπόλογη στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης ακριβώς μετά τη λήξη της ΓΣ.            
    Συζήτηση για δράσεις εκτός πανεπιστημίου και σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με την κοινωνία

Ø Συμμετοχή στη πανεκπαιδευτική πορεία 29/9 ώρα 12:00 στο πολυτεχνείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου